Готвили ли сте някога месо или зеленчуци, чисти на тиган, без никаква мазнина или подправки?Ако отговорът е не, то тогава не пробвайте!

Шансът месото да се изсуши и да стане по твърдо от подметката на старите Ви обувки става доста по-голям. Този прост пример ясно демонстрира целта и предназначението на панировките.

И така, ето какво определение дават учебниците по кулинария за панировка – това е смес от сухи, насипни продукти, в които се овалват месо, риба, зеленчуци с цел да се запази тяхната сочност, привлекателност и да се подобри вкусът на ястието.

Панировка галетаНационал Сусам

Корнфлейксбрашно национал

 

 

 

 

Панировката се състои от 3 слоя. Плътно се овалва продукта като надеджно го предпазва от изсушаване.

Пърженето на тиган или фритюрник преминава през въздушния слой на панировката и омекотява продукта.

В резултат на това се получава любимата на всички коричка. Контрастът на мекотата и същевременно хрупкавостта е показател за доброто приготвяне на ястието.

панировки

Първия слой от панировката обикновено е брашно, след това потапяме в разбити яйца с мляко или горчица с подправки. Последния, трети слой е с вида от предпочитаната панировка(галета, сусам, корнфлейкс и др.), той е предназначен да поеме първия удар от нагорещената мазнина, както и да предаде нови вкусове на ястието.

 

Свойства на различните видове панировки

Брашно брашно национал универсална панировка, която не влияе особено върху вкусна на ястието.

Ако, разбира се, става въпрос за царевично брашно Царевично брашно национал или Елда (Гречка)  елда национал веднага ще почувствате вкуса на зърнените култури, бъдете сигурни.

Сочността на изделията се съхранява, но хрупкавия ефект за жалост няма да се получи.

Корнфлейкс

В течение на времето корнфлейксът, освен за закуска с прясно или кисело мляко, започва да се употребява и за приготвянето на голям брой ястия. Едно от тях е  Хрупкавите пилешки филета, които често присъстват в менютата на заведенията.

Наицонал Корнфлейкс

 

 

Сусам

Сусамът може да се използва за приготвянето на всякаква храна. Тази панировка ще придаде необичайна текстура на ястието и страхотен вкус.Може да се използва и за плодове и зеленчуци, например банан със сусам.

панировки

Панировка с грис 

Използвайте грис, когато искате да съхраните и подчертаете нежността на ястието. Той се вписва добре към пилешкото филе, зеленчуци и морски дарове.

При пържене грисът набъбва и панировъчния слой се увеличава.

Панировки

Хлебни  трохи, сухари – класически вариант на панировка за пилешко, риба, месо и зеленчуци.

Оформя се хрупкав горен слой, но бързо се овлажнява при контакт със сос или заливка. Сухарите не влияят съществено на вкуса, но можете да го промените ако предварително овкусите(мариновате) по ваш вкус продукта.

панировки

 

Панирането, плюс въображението на готвача,плюс продуктите на Национал, са способни на това, от един и същ продукт, всеки път да го приготвят по нов начин и да го превърнат, от обикновено ястие, в празнично.