Тодорина обредна пита за Тодоровден

Порции:

4

Време на приготвяне:

55 мин.

Трудност:

Средна

Описание

На Тази Рецепта

На Тодоровден празнуват хората с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна.Тодоров ден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща

Нужни Продукти:

  • 1  1/2 кг брашно 
  • 750 мл вода 
  • 1 кубче мая (40 г)
  • 1 с. л. оцет 
  • 1 с. л. захар (20 г)
  • 1 с. л. сол (20 г)
  • олио за намазване
  • маково семе за поръсване

Начин на Приготвяне:

Стъпка 1

Част от брашното (около 1/2 кг) се отсипва в тава и в него се оформя кладенче. Поръсва се със сол, захар и оцет и се сипва около 1 ч. ч. вода.

Стъпка 2

Добавя се още брашно и се замесва тестена топка. Тестото се намазва с олио и се увива във фолио, за да отлежи около 30 минути.

Стъпка 3

Останалото брашно се изсипва в тава, оформя се кладенче, в което се сипват 500 мл вода, разтворената в топла вода мая, сол и захар и се замесва тесто. Полученото тесто се прави на фитил и се поставя във формата на подкова в намазнена тава.

Стъпка 4

Втасалото във фолио тесто се разточва и от него се правят фигурки за украса – слънце, детелина и кончета.

Стъпка 5

Подковата от тесто се намазва с олио и се покрива с фигурките и маково семе по желание. Питата се пече във фурна на 180 градуса за около 40 минути.

 

Пшенично брашно

Виж повече за този продукт

Кристална захар

Виж повече за този продукт

Сол

Виж повече за този продукт

Олио

Виж повече за този продукт

Кисел продукт 3л

Виж повече за този продукт

За повече информация относно нашите продукти се свържете с нас

Коментари