Великденският пост тази година започна от 10-ти март. Той е с продължителност 7 седмици, 40 дни или до 27-ми април включително и приключва на Великден. Тази година той се пада на 28-ми април.

 Спазването на Великденските пости изисква следването на някои прости правила, които може да приемете като един вид диета за отслабване. Основното е, че не трябва да се ядат никакви животински храни: месо, яйца, мляко и млечни продукти, риби. Позволени за консумация са зеленчуци и плодове, зърнени и растителни култури.През първата седмица малко по-особено е храненето в петъка. Тогава можете да ядете само варено жито с мед.

През останалите дни храненето е типичното за постите.

В понеделник, сряда и петък можете да ядете плодове, зеленчуци, ядки и хляб. Във вторник и четвъртък можете да си позволите различни топли супи и каши, при приготвянето на които не сте използвали мазнина.

 

Любопитно: Можете да ядете хляб по време на постите, но той трябва да е ръжен или типов. Белият хляб не се препоръчва. 

 

 

Пълнозърнесто брашно

Виж повече за този продукт

Боб (бял)

Виж повече за този продукт

Типово брашно

Виж повече за този продукт

Ленено семе 100г

Виж повече за този продукт

Ориз Балдо 1кг

Виж повече за този продукт

Олио

Виж повече за този продукт

Червена леща

Виж повече за този продукт

Грах в буркан

Виж повече за този продукт

В събота и неделя храненето е същото. Единствената разлика е, че при приготвянето на храната можете да използвате мазнина.

Изключение от постите се прави на Благовещение, и на Цветница. На тези дни можете да се „облажите” с риба, като на Цветница е позволено да се яде и октоподи, миди, скариди, раци, калмари, хайвер.

През последната седмица от Великите пости, Страстната седмица, също има особености на храненето. От понеделник до събота се спазва строг пост  – храни без каквато и да е растителна мазнина. Ако нямате заболявания и сте в добро здравословно състояние, на Разпети петък не трябва да ядете нищо. Може да пиете само вода.

Макар за някои постите да са време за отказване от вредните храни и опит за сваляне на килограми, те са нещо много повече. Постите са време за пречистване на душата, за духовно извисяване. И това няма как да стане само и единствено чрез спирането на определени храни.

Не бива да забравяме, че строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.

 

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.