Пиенето на вода с лимон рано сутрин на гладно има своите доказани ползи за здравето. Много хора по света следват тази полезна практика и се чувстват наистина добре, тъй като водата с прясно изцеден лимонов сок стимулира храносмилането, оказва положително влияние върху косата, кожата, ноктите, пречиства черния дроб и бъбреците, предпазва от инфекции.

Ползите от пиенето на вода с лимон са много. Някои от тях са:

Насърчава хидратацията

Водата е най-добрата напитка за хидратация. Някои хора не харесват нейния вкус сам по себе си. Добавянето на лимон подобрява вкуса на водата, което може да ви помогне да пиете повече.

Подсилва имунната ви система

Лимоните са с високо съдържание на витамин С, което е чудесно за борба с настинки. Витамин С увеличава производството на бели кръвни клетки. Той е основен антиоксидант, който помага за защита на клетките от увреждането на свободните радикали. Вероятно сте чували, че витамин. Въпреки че лимоните не оглавяват списъка с цитрусови плодове с високо съдържание на витамин С, те все пак са добър източник. Според редица министерства на земеделието в Европейският съюз, сокът от един лимон осигурява около 18,6 милиграма витамин С.

Лимоните са полезни за мозъка

Те са с високо съдържание на калий, което стимулира мозъчната и нервната функция. Само един лимон съдържа 80 милиграма от минерала. Той е важен и за основните функции на клетките и мускулите и поддържането на баланса на течностите в тялото Ви.

Подпомага загубата на тегло

Изследванията показват, че полифенолните антиоксиданти, открити в лимоните, значително намаляват наддаването на тегло при мишки, които са прехранени. В тези изследвания върху мишки антиоксидантните съединения също компенсират отрицателните ефекти върху нивата на кръвната захар и подобрената инсулинова резистентност. Това са двата основни фактора за развитието на диабет тип 2.

Помага на храносмилането

Пиенето на топла вода с лимон е първото нещо сутрин. Може да помогне за промиването на храносмилателната система и рехидратирането на организма.

Полезна е за бременните жени

Витамин С помага за образуването на костната тъкан на плода. Поради високото съдържание на калий, сместа от вода и лимон подпомага формирането на мозъчните клетки и клетките на нервната система на бебето

Помага за намаляване на болката и възпалението в ставите и коленете

Лимонът е богат на витамини и минерали, като витамини С, А, В1, В6, магнезий, пектин, фолиева киселина, фосфор, калций и калий. Голямото количество калций и витамин С помагат за подобряване състоянието на костите и предотвратява заболявания, които са свързани с костите, като остеопороза, ревматоиден артрит.

Детоксикира

Той укрепва черния дроб, като осигурява енергия на чернодробните ензими, когато те са твърде разредени.

Изчиства кожата на лицето

 Витамин С в топла лимонова вода помага за намаляване на бръчките и петна. Лимоновата вода пречиства токсините от кръвта, което помага да се поддържа и чиста кожата. В допълнение към пиенето му, лимоновата вода всъщност може да се прилага директно върху белези, за да помогне за намаляване на външния им вид.

Наред с очевидното си използване като ароматизатор, от дълго време лимонът се използва и за лекарствената си стойност. Богат източник на витамин С. Лимонът притежава огромни ползи за здравето, вариращи от антибактериалните и антивирусните му свойства до повишаване на имунитета. Един от най-разпространените начини да се възползват от ползите  на лимона, е на сок.