Семената от чия доставят огромно количество хранителни вещества с много малко калории. Те са богати на фибри, протеини, здравословни мазнини и други важни вещестества, които подпомагат здравето.

Семената от чиа са универсални и нямат силен вкус

Две чаени лъжички чия съдържат 13% от дневната норма за здравословни мазнини, 40% фибри, 17% калции и 23% магнезии. Те съдържат и малки количества други хранителни вещества като цинк, фолиева киселина и витамин С.

Фибрите помагат за абсорбирането на захарта в кръвта, което понижава нивата на глюкоза в кръвта. Също така семената от чия помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол, което намалява риска от сърдечни заболявания.  А съдържащите се в семената оемга-3 мастни киселини намаляват възпаленията и подпомагат здравето на сърцето.

Освен че са хранителни, добрата новина е, че не променят вкуса на храната – може да ги комбинирате както със сладки, така и със солени неща!

Хидратация

Ако сте от хората, които не обикновено не пият много течности през деня, в този случай яжте семената чия, защото те помагат на тялото да остане хидратирано.

Също така са перфектни преди упражнения или интензивен ден.

Ще ви помогнат да отслабнете

Когато влязат в контакт с вода, тези семена се разширяват от 10 пъти повече от първоначалния си размер. Което означава, че няма да усещате глад дълги часове!

Още предимства на семена от чиа

Изследвания във Великобритания показват:

  • Консумацията на чия има благоприятно въздействие при болните с диабет от втори тип
  • Семената чия оптимизират инсулиновата резистентност
  • Балансират функциите на панкреаса
  • Забавят усвояването на захарите
  • Което дава по-добри възможности за контрол върху стойностите на кръвната захар.

Ако желаете да си приготвите вкусна рецепта с чиа, препоръчваме да си приготвите това смути: