Цветница, Цветна неделя, Вая, Куклин ден – неделята преди Великден е празник на цветята и на този ден завършва цикълът на моминските пролетни игри.
Привечер на Връбница на мегдана моми и ергени за последен път играят лазарското хоро, като за първи път след Великденските пости хорото е сключено.
Цветница е празник на върбите, на цветята и на младите жени. Момите, които предния ден са лазарували, стават рано и пеейки, отиват на реката.
Поставят върху върбова кора залци от обредните хлябове, наречени кукли. Едновременно пускат корите във водата. Момичето, чиято кора отиде най-далеч, става кумица. После с песни девойките се отправят у кумицата на обяд. Всички посещават църковна служба и си вземат оттам осветени върбови клонки. Вярва се, че те имат предпазна сила – затова от тях се слагат на домашната икона. Пречистват се млади невести с млади деца, ако нямат свои – с роднински.
Празникът е винаги в неделя и винаги 7 седмици преди Великден. През деня младите семейства ходят на прошка у родителите си, кръстниците и у други по-стари роднини. Вечерта се нарежда трапеза, на която има риба. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите — с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.
Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения:

* Биляна , Беляна
* Божура
* Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Венета
* Гергин(а), Гроздан(к)а
* Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а),Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а)
* Елица-Идва от Ела
* Евелина – в превод от френски означава горски орех
* Жасминали
* Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка)
* Ива (име)
* Иглика
* Калина (име), Калин, Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Камелия, Кестен
* Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Люляна, Лора, Люлина
* Маргарита, Магнолия, Малина
* Нева, Невен(а),Незабравка
* Петуния , Пламен, Паулина
* Ралица, Роза, Роксана
* Росен
* Росица
* Смилян(а), Сияна
* Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка)
* Фидан(ка),Ангел(ина)
* Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Цветин(а)
* Череша

* Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина