Леблебията, известна още като нахут e едногодишно бобово растение, което произлиза от района на Мала Азия. Днес нахутът е важна земеделска култура, произвеждана и изнасяна основно от Турция, Австралия, Индия, Пакистан и Иран.

Нахутът притежава предимно лечебни свойства. Употребява се предимно в кулинарията и при здравословно хранене, тъй като подобрява храносмилането и има богато съдържание на витамини и минерали: витамин А, С и групата на Б витамините, фосфор, желязо, цинк, магнезий, мед и манган. Нахутът има нисък гликемичен индекс и нисък индекс на гликемично зареждане. Нещо повече, нахута се използва за лечението на язви и възпаления, предпазва от ракови заболявания, подобрява тена и цялостното състояние на кожата, и нещо, което може би незнаете – той е мощен афродизиак.

Приложението и употребата на нахут са много и за различни цели, тъй като освен витамини и минерали, нахутът съдържа и целулоза. Тя влияе върху правилното функциониране на храносмилателната система, състоянието на сърцето и благоприятстват за стабилизиране на нивото на кръвната захар. Консумацията на нахут доставя на организма енергия, която се използва постепенно, без да води до повишаване на нивото на кръвната захар. Нахутът има широко приложение в различните по националност кухни : испанска, мексиканска, индийска и др. Точно затова, той става и символ на ориенталската кухня. Благодарение на високото съдържание на белтъчини, той се използва и като заместител на месото във вегетарианската диета.

Употребата на нахут е много разнообразна. Може да се изненадате от разнообразието и формите под които присъства на трапезата. В арабските страни той е основна съставка на характерните за кухнята на този регион на света ястия, като например: хумус (паста), фалафел (кюфтенца) или кус-кус. Смила се също на брашно, което се добавя към сосове или се използва за приготвяне на заместител на кафе. Прибавя се също към супи и салати. В Индия и Пакистан младите шушулки се консумират цели. В ориенталската кухня е разпространена печената леблебия.

Редовната консумация на нахут, и производните му ястия, имат благоприятно действие върху организма. Част от тези действия са : стабилизирането на кръвната захар, предодвратяването на запек и храносмилателни разтройства, забавяне развитието на сърдечно-съдови заболявания, като инфаркти и инсулти. Също така, честия прием на нахут допринася за намаляването на холестерола, предодвратяването на развитие на анемия, както и забавя процеса на стареене не само на кожата, но и на целия организъм.

Но въпреки всички полезни качества и свойства на нахута, има нещо, за което трябва да внимавате:


консумацията на ястия от леблебия е противопоказна при язви на жлъчката и при индивидуална непоносимост към продукта. Както и останалите бобови растения, нахутът засилва газообразуването в червата, затова не трябва да се прекалява с приема му. – See more at: