Сусамът е изключително богат на магнезий, мед и калций – само четвърт чаша (36 гр) сусам на ден ни доставя 75 % от дневната нужда от мед, 35 % от дневната нужда от калций и 32 % – магнезий, 29 % – желязо, 18 % – цинк. А за какво са ни тези минерали:

– медта облекчава ревматоиден артрит; този минерал е важен за активирането на редицапротивовъзпалителни и антиоксидантни ензими системи;спомага свързването на колагена и еластина, което осигурява здравина и еластичност на кръвоносните съдове, костите и ставите.

– магнезия предпазва от астматични пристъпи; намалява високото налягане, а от там и предпазва от инсулт и инфаркт; предпазва от мигрена; подобрява съня; намалява лошите последици от менопаузата.

– калция предпазва от рак на дебелото черво, остеопороза, мигрена и ПМС; изключително важна роля играе в менопаузата и жените над 40 години вместо да се наливат с шепа хапчета, прясно мляко и буци сирена да ги сменят със сусам. И без това животинските продукти оказват обратен ефект в този период – животинските продукти увеличават риска от остеопороза и различни неразположения по време на менопаузата. Вариантите на приемане са много – прочетете по-долу.

– цинкът играе огромна роля в здравината на нашите кости и намалява риска от остеопороза

* съдържа фитостероли – намаляват нивата на лошия холестерол, повишават имунните способности на организма ни, намаляват риска от някои тумори.

* високо съдържание на витамин Е, В1, В2, В3, В6, омега-3 и омега-6

* сусамът е изключително богат на антиоксиданти, дължащи се най-вече на уникалния фитоестроген сесамин, който също има противоракови способности.

За кого е полезен, по принцип за всички, но най-вече е необходимост за:
* хора, страдащи от остеопороза, анемия, със сърдечно-съдови проблеми
* всички бременни и кърмещи жени, жени в менопаузата
* оказва благотворно влияние на косата, ноктите, костите
* подобрява зрението и слуха
* подходяща храна за спортисти, ученици и студенти, хора със силно активно ежедневие, подложени на стрес

Как да го консумираме:
* като разпръскаме върху салатите ни
* като добавим в зърнените ни закуски
* като добавяме в сурови хлебчета или в различни тестени изделия, ако приготвяме такива
* сусамово олио, продава се почти навсякъде и може да си слагаме ежедневно на салатки
* сусамов тахан – сусамовия тахан може да смесим с мед в съотношение 1:2 (получава се много вкусна смес, която може да замести функцията на сладката, да намажем на филийка например). Също сусамовия тахан участва в направата на различни видове хумус. Ето единвариант, а тиквичката може да замените с паста от соя, нахут или авокадо. Въобще вариантите са много.
* като си приготвяме сусамово брашно и добавяте във всички наши рецепти
* като си направим сусамово мляко

Важно: Сусамът е противопоказен за хора, които имат алергия или непоносимост към него, тъй като той може да предизвика алергични реакции.