Дафиновите листа придават прекрасен специфичен вкус на ястията. Неслучайно дафиновият лист е така широко залегнал като подправка в традиционната българска кухня.Освен като подправка растението е носител на куп лечебни свойства.

 Свойства на дафинов лист като билка

Подобрява храносмилането

Дафиновите листа имат благотворен ефект върху стомашно-чревния тракт като едновременно подобряват работата на червата и стимулират уринирането, тъй като са естествен диуретик.
Органичните съединения в дафиновия лист успокояват раздразнен стомах, раздразнени черва при хроничен колит и цьолиакия.

Лекува дихателните състояния

Етеричното масло от дафинов лист има много мощни свойства за горните и долните дихателни пътища. Намажете гърдите с малко масло за през нощта и ще усетите облекчение в дишането при грипни и простудни инфекции.

Грижа за косата

Aĸo иcĸaтe дa пoдoбpитe здpaвeтo нa ĸocмeнитe фoлиĸyли и дa пpeмaxнeтe пъpxoтa, сварете няколко дафинови листа и изплакнете косата след шампоана с отварата. Фитохимикалите в дафиновия лист успокояват скалпа и премахват гъбичките, причиняващи пърхот.

Бъбречни проблеми

Дафиновите листа могат да са от полза при лечение на бъбречни инфекции и дори камъни в бъбреците. Те стимулират уринирането (диуретично действие) и помагат за детоксикацията на организма.За тази цел, сварете 5 грама дафинови листа в 200 мл вода и оставете да ври, докато количеството на водата остане 50 мл. Прецедете и пийте два пъти дневно. Това ще попречи на образуването на камъни в бъбреците.

Намалява тревожността и стреса

В дафиновия лист се намира съединението линалол, открито още в босилека и мащерката. Това вещество потиска хормоните на стреса и подобрява психическото и физическо здраве в дългосрочен план.

Помага в контрола на диабета

Страдащите от диабет тип 2 обикновено имат инсулинова резистентност. Дафиновият лист успешно подобрява чувствителността на клетките към инсулина като балансира нивата на кръвната захар.Десет дафинови листа сложете в 3 чаши вряща вода и оставете да киснат 2-3 часа. Пие се по половин чаша 3 пъти на ден, 10 минути преди хранене