Една от най – препоръчваните здравословни храни са овесените ядки. Комбинирани с други полезни съставки като мед, плодове, ядки, мляко, семена, те са незаменим помощник за доброто здраве.

Овесът е древна култура, служеща за храна на хора и животни още преди новата ера. Култивиран е в Азия. Освен за ядене, той се е използвал и като лечебно средство.
Какво съдържат овесените ядки?

Те съдържат редица полезни вещества, включително и много витамини. Богати са на В5, както и на В1 и В9. Съдържат микро и макро елементи, още витамините Е, РР и В. Богати са на минералите фосфор, магнезий, калий, желязо, мед. Сто грама овесени ядки са достатъчни да задоволят дневната доза от целулоза на организма. Овесените ядки съдържат бавноусвоими въглехидрати, които се разграждат за няколко часа – затова са толкова засищащи. Те са най-вече въглехидратна храна, но въпреки това съдържат и белтъчини, ненаситени мазнини и много фибри. Голям плюс на овесените ядки е, че са непреработени, т.е. имат нисък гликемичен индекс – усвояват се бавно от организма, като така регулират нивото на кръвната захар и инсулина. По този начин се осигурява енергия на тялото за дълго време. Фибрите прочистват храносмилателната система.

Защо да ядем повече овесени ядки?

Не е трудно да изброим най-малко десет ползи от храненето с овес и овесени ядки: те дават на организма добър набор от протеини, влакна, микроелементи и витамини; подобряват перисталтиката; смъкват холестерола; регулират кръвната захар; подобряват кръвните показатели и предпазват от анемия; балансират нервната система, правят я адаптивна и устойчива на стрес; предотвратяват инфаркти и инсулти; регулират функциите на щитовидната жлеза; съдействат за прочистването на черния дроб; предпазват от гастрит и облекчават страданията при болна жлъчка.

Как да приготвим овесените ядки?

Има доста варианти за приготвяне на овесени ядки.Просто да ги запарите с вода и да ги оставите да се накиснат, или един от най разпространения и най лесен начин е да накисните овесените ядки в купичка с прясно мляко и да ги оставите няколко минути.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Може да си направите страхотно мюсли.Нужно е само да разбиете в блендера 2 чаши кисело мляко, стафиди, орехи, една чаша овесени ядки , захар, портокалов сок и 3 чаши пресни плодове по избор( праскови,ягоди,банани,киви).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Напразно смятаме познатите овесени ядки за обикновена, делнична храна: храненето с овесени ядки е истински пир за организма! Ще повярвате ли, че един килограм овес дава на тялото ни почти толкова протеини, колкото три килограма телешко месо?!